Dobrą konferencję poznasz po dobrej kawie. Przerwa kawowa to wbrew pozorom bardzo ważny punkt każdego szkolenia, warsztatu czy konferencji. Kawa i coś słodkiego dodają energii do działania i pobudzają nasze umysły. Oprócz tego są miłym przerywnikiem w pracowitym dniu.

Coraz więcej ludzi zaczyna zwracać większą uwagę na to co oferuje przerwa kawowa. Firmy kateringowe oferują coraz bardziej wymyślne poczęstunki. To wszystko dlatego, bo przerwa jest bardzo wyczekiwanym punktem każdego spotkania. Jest czasem na zaczerpnięcie świeżego oddechu, na uporządkowanie wiedzy. To także świetny czas na nawiązanie nowych kontaktów biznesowych.

Organizatorzy są zgodni w jednej kwestii- sama kawa i ciastka są już nudne. Trzeba iść z biegiem czasu, proponować nowe rozwiązania. Częstym wyborem są indywidualnie przygotowywane przerwy. Klient może skomponować sobie poczęstunek z dostępnych wariantów, tak aby każdy znalazł coś dla siebie.

Opcje roślinne

Coraz więcej ludzi rezygnuje ze spożywania produktów mięsnych, a także odzwierzęcych. Ważne jest, aby nie zapominać o weganach i wegetarianach. Dlatego przerwa kawowa powinna zawierać mleko roślinne np. Ryżowe czy owsiane. Jeśli chodzi o jedzenie fajnym pomysłem są warzywne kawałki z warzywnym dipem czy hummusem w różnych smakach.

Wytrawne przystawki

Nie każdy lubi przegryzać słodkie rzeczy. Czasami zamiast tacek wypełnionych słodkimi ciastkami, ciasteczkami czy ciastami, można zaoferować tacę z kanapkami czy wrapami. Te często bezmięsne, roślinne alternatywy zachwycą każdego, ponieważ zostawią organizm z czymś więcej niż puste kalorie.

Napoje

Jeśli chodzi o picie, dobry ekspres to połowa sukcesu. Najważniejsze, żeby oferował klientom kilka rodzajów kawy. Nie każdy jest koneserem espresso. Punk z gorącą wodą do herbaty to równie ważna rzecz. Przerwa kawowa to tylko nazwa, dużo ludzi woli pić jednak herbatę lub ziołowe napary. Świeże soki i woda z cytryną ( bądź bez ) to kolejna rzecz która musi znaleźć się w dobrej przerwie.

Dekoracje

Ale nie samym jedzeniem człowiek żyje. Ważnym elementem, o którym nie można zapomnieć są dekoracje. Przerwa kawowa powinna znaleźć się w widocznym, ozdobionym i widnym miejscu. Na stole można poustawiać kwiatki lub zainwestować w ładny obrus. Koszyczki na herbatę czy łyżeczki też powinny być estetycznie ułożone.